Fokolus szilárd-tüzelésű kazán

Az egyszerű vegyes tüzelésű kazán és a faelgázosító kazán közötti minőségi kategória!
És pellettel valamint max. 30-as faaprítékkal is tüzelhető, ha utólag felszerelik rá a tolattyús-égőt!
Alkalmazzon Unical vegyes-tüzelésü kazánt!
Ha Ön egy egyszerő vegyes-tüzelésü kazánnal egy télen 6 m3 fát tüzel el, - akkor a Fokolus kazánnal csak kb. 4,7 m3-t kell eltüzelnie, - a Gasogen faelgázosító kazánnal pedig csak kb. 3,5 m3-t !!!

Ez az írás a továbbiakban csak az Unical gyártású Fokolus nevű kazánról szól. Javasoljuk, hogy nyomtassa ki ezt az írást, és amikor jelezzük, akkor közben nézzen rá a színes prospektusra! Lásd a www.unical.hu honlapon az „Unical ...” gomb mögött a „fakazán ...” sor mögött az „1. prospektus Fokolus ...” című fájlt.

A Fokolus fatüzelésű kazán majdnem faelgázosító kategóriába tartozik!! Üzemeltetését lásd a www.unical.hu honlapon az „Unical ...” gomb mögött a „fakazán ...” sor mögött az „Üzemeltetőnek üzemeltetési ...” című fájlban. Viszont! Amíg egy faelgázosító kazánt csak rönkfával, vagy fabrikettel lehet fűteni, addig a Fokolusban el lehet tüzelni a fahasábokat, szenet, deszkadarabokat, gallyakat, papírhulladékot, fabrikettet, sőt (pellet égő+pellet-adagoló felszerelésével) pelletet is!

Ha égés közben újra fát szeretnénk bepakolni a kazánba, akkor előbb el kell fordítani a hátsó By-pass kart és ekkor a füst azonnal-direktben a kémény felé távozik azért, hogy amikor a fűtő-személy kinyitja a felső ajtót, akkor a füst ne csapjon ki a fűtő felé.

A hatásfok növelése és a CO kibocsátás csökkentése a lángnyelvek fölötti kőzet anyagú boltív alakú katalizátornak köszönhető: - amely nem engedi, hogy a lángnyelvek a tűztér felső fém részét közvetlenül nyaldossák, tehát túlhevítsék, mert a túlhevülés miatt az egyszerő fatüzelésű kazánok tűzterének felső fém részei idővel szétéghetnek, de a Fokolus nem! - ez a kőzet-boltív felizzik, így visszasugározza a hőt a tűztér egészébe, hogy máshol is jó legyen a hőátadás a tűzteret és a hamuteret szinte mindenütt körülvevő víztér felé, és nem lesz túlhevülés a boltív feletti fémek kárára sem. Ez a kőzet-boltív eltereli a lángnyelveket úgy, hogy a füstgázok kénytelenek áthaladni a kőzet boltív felett; füstgázjáratokon át, hiszen a By-pass csappantyú üzem közben zárva van, mindezek által igen-jelentősen megnőtt a hatásfok az egyszerő vegyes-tüzelésű kazánokhoz képest!!!

A kazán gyárilag tartalmazza a biztonsági hűtő csőkígyó-t is, de a hőkioldó szelepet külön kell megvenni. Megemlítem, hogy az öntöttvas kazánoknál hátrány lehet a kazán felső részébe beépített hidegvízzel működő biztonsági hűtő csőkígyó, mert ennek működésbe lépésétől az öntöttvas esetleg megrepedhet! Az égés optimalizációját garantálja egyrészt a primer levegő termosztatikus huzatszabályozó-ja, amelynek láncát be kell akasztani az alsó légbevezető ajtócskába, másrészt a szekunder levegőt beengedi felső ajtócska mini-helyzetállítója. Áram nem kell a kazánhoz. A kazánburkolat alatt 60 mm vastag szál-elszakadásmentes kőzetgyapot szigetelés van. Az előremenő és visszatérő csonkok 2"-os acélcsőből megvalósítottak azért, hogy rendkívüli esetben lehetővé tegye az esetleges gravitációs rendszerben történő működtetést is szivattyú használata nélkül.

Lehetséges kazánházak: 1 db Fokolus 20 1 db Fokolus 30 1 db Fokolus 40 8 db Fokolus 40
Hasznos teljesítmény maximuma 20 kW 33 kW 42 kW 8 x 42 = 336 kW
tömeg (szerencsére van benne anyag) 250 kg! 340 kg! 402 kg!
a kritikus felületek acél-vastagsága 5 mm! 5 mm! 5 mm!
Ugye Ön is tudja, hogy a hőt a kazánban nem a víztérfogat tartja meg, hanem a fém-tömeg! És itt van fém-tömeg! És Ön mit gondol? Ha egy konkurens kazánnak jóval kisebb a súlya, vagy vékonyabb acélból készül, akkor az lehet hogy csak 10...15 év élettartamú? Míg az Unical Fokolus kazánok élettartama helyes használat mellett 25..30 év.
Huzatigény (kiválóan kicsi) mmv.o.(Pa) 1,5 (15) 1,6 (16) 2,0 (20)
Ha egy konkurens kazánhoz 30 Pa huzat kell, akkor kedvezőtlen széljárás esetén a konkurens kazán füstöt pöfög a kazánházba! Vagy a konkurens kazánhoz 1,5-szer...2-szer akkora kémény kell!
a füstcsonk átmérője
leszűkíthető a füstcsonk, decentrikusan:
200 mm
(leszűkíthető 150-re)
200 mm
(leszűkíthető 180-ra)
200 mm
(nem szűkíthető le)
maximális üzemi nyomás 3 bar 3 bar 3 bar
berakható leghosszabb fa 33 cm 50 cm 70 cm
kazán mérete (széles-mély-magas, mm) 510-776-1143 590-946-1143 590-1146-1143
Puffertartály kell-e? Nem* Nem* Nem* Soha nem kell
*Nagyobb tehetetlenségű fűtés esetén nem kell puffer, mint pl. padlófűtés, régi acélcsöves nagy-radiátoros fűtés. Amikor pedig 2db, 3db, ..., 8db Fokolus lesz egymás mellett, akkor meg már eleve nem kell puffer, mert a kazánoldali szabályozás úgyis azon múlik, hogy hány db kazánba gyújtanak be! A puffer nem csak felesleges beruházási költség, felesleges helyigény, hanem még felesleges energiaveszteség is, hiszen a puffernek komoly hővesztesége van! 2011 nyarától a vegyestüzelésű Fokolus kazánokhoz külön rendelhető egy 2.generációs komplett (pellet-égő+pellet-adagoló-tartály) is. Így a vegyestüzelésű Fokolus kazánokban el lehet tüzelni fahasábokat, szenet, deszkadarabokat, gallyakat, papírhulladékot, fabrikettet, sőt (pellet égő+pellet-adagoló utólagos felszerelésével) pelletet és faaprítékot (max. 30-asat) is. (Sőt! A fapellet helyett a jóval olcsóbb agripellet is eltüzelhető vele, mert az égő nem csigás, hanem tolattyús-égő!)

A tágulási tartály lehet zárt is! Nézze meg a www.unical.hu honlapon az „Unical kazánok” gomb mögött a „fakazán ...” sor mögött a „Biztonságtechnika ...” nevű fájlban.

A leggyakoribb hibák:
1.
Az emberek elfelejtették a fatüzelés szabályait, mert a nyáron kivágott fával tüzelnek már ősszel! Viszont a frissen kivágott fának kb. 50% a nedvességtartalma és igen kicsi a fűtőértéke, ráadásul komoly kátrányosodást okoz mindenfajta kazánban! Az alábbi táblázat mutatja a fa főtőértékét a nedvességtartalomtól függően:

a fa nedvességtartalma a fa fűtőértéke MJ/kg
50% 7,1
40% 9,0
30% 10,9
20% 13,3
10% 14,7


Megemlítjük, hogy a súlyegységre vetített MJ/kg fűtőérték alig függ a fa fajtájától (csak kb. 5%-ban függ a fa fajtájától), viszont a táblázatból látható, hogy a frissen kivágott fa fűtőértéke kb. fele annyi, mint a jól kiszáradt (2 éve száradó) fa fűtőértéke. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fa nedvességtartalma nem attól függ, hogy megázott-e, hanem attól, hogy a fa edény-nyalábjain belüli nedvek kiszáradtak-e belőle vagy sem? Ehhez a kiszáradáshoz kell általában 2 év. Ezért van az, hogy az igazi régi falusi udvarokon évekig tárolják a rönkfa rakatokat (felülről pl. hullámpalával letakarva), és a következő télen abból tüzelnek, amit már legalább 2 éve szárítanak. Az, hogy az oldalról csapó esőtől megázik a fa, az nem nagyon számít, mert az pár nap, vagy hét alatt ki is szárad belőle.

2.
Néha elfelejtik, hogy az égéshez oxigénre van szükség és néha nincs megfelelő nyílásméret a kazánház helyiségén, ahol beáramolhatna a MEGFELELŐ mennyiségő levegő. A nyílásméret minimuma 0,5 m2 szabad nyílás (és ez nem elírás)!

Üzemeltetési alternatíva fotókkal illusztrálva

Az Unical FOKOLUS fatüzelésű kazánban bármilyen száraz fával fűthetünk. A fenyő és általában a puha fák helyett célszerű inkább keményfával üzemeltetni a kazánt.
Javasolt hazai fafajták: bükk, tölgy, akác, cser, gyertyán.

Begyújtás:

A kazánba többféle módszerrel is begyújthatunk, de javaslom a felső begyújtást. Ennél a módszernél a legkisebb a füstgázok kiáramlásának kockázata, továbbá ez igényli a legkevesebb felügyeletet a begyújtás és a tüzelés időtartama alatt. A kihamuzott és kihűlt kazánba rakjunk hasábfát a kőzetboltívig. A fahasábok felett ilyenkor még könnyen elhelyezhetjük a begyújtáshoz szükséges anyagokat, gyújtóst, aprófát.
Javaslom mindig előre elkészíteni a vékonyra – 1...1,5 cm- hasogatott, rövid – 15-20 cm – csak a begyújtáshoz szükséges aprófát. Célszerű ebből egy-két hónapra elegendő mennyiséget előre elkészíteni és a legszárazabb helyen tárolni.
Begyújtáshoz biztonságosan és kényelmesen használhatjuk a grill begyújtásnál használatos könnyen meggyújtható gyújtó kockákat, vagy rudakat. A tűz meggyújtása előtt nyissuk ki a füstcsappantyút – tegyük hátsó állásba a kart -, hogy a füst szabad útját közvetlenül a kémény felé biztosítsuk.
A tűztérben elhelyezett hasábfák tetejére helyezzük el a meggyújtott gyújtó rudat, majd tegyünk a tetejére aprófát kisebb hézagok hagyásával, úgy hogy a levegő könnyen átjárja, és a lángnyelvek gyorsan terjedhessenek. Néhány vékony fa elhelyezése és meggyulladása után vastagabb fákat is tehetünk a tetejére, majd az oldalsó irányokban is fejezzük be a tűztér teljes kitöltését hasábfákkal. Ezzel a begyújtás folyamata befejeződött. Csukjuk be a felső ajtót és váltsuk át – húzzuk előre – a füstcsappantyú karját.

A kazánhőmérséklet beállítása:

Az első begyújtás alkalmával kell, elvégezzük a huzatszabályozó beállításait is. A folyamatos jól szabályozott égésnek előfeltétele a megfelelő égési levegőellátás. A beállítások rendszerfüggőek. A kémény huzata és a fűtési rendszer kialakítása az itt leírtakhoz képest eltérő beállításokat kívánhat. Helyes beállítás esetén a kazánban az égés teljes folyamata alatt a vízhőmérséklet 55… 60 és 75… 80 C° közötti értéken tartható. Alacsonyabb hőmérséklet esetén fennáll a kondenzáció veszélye, magasabbnál pedig kockázatos a tűz forráspont alatti tartása, számítani kell a biztonsági hűtő működésére. (a biztonsági hűtő 93… 95 C° -nál kinyit!)

A huzatszabályozó beállításának javasolt módszere:

1. Hideg kazán esetén a szabályozó gombját állítsuk a 75 C° jelzéshez.
2. Akasszuk be a láncot a szabályozó karjánál úgy, hogy az egyik vége az alsó ajtót a másik pedig a felsőt érje el.
3. A felső ajtó karját akasszuk be a láncba úgy, hogy az ajtórés alul 15-20 mm legyen, az alsó ajtó karját pedig úgy, hogy az ajtórés alul 35-40 mm legyen. Ez a beállítás az ajtók maximális nyitása, vagyis a tűz ilyenkor kapja a legtöbb levegőt.
4. A tűz a begyújtás után 15… 20 perccel átterjed a hasábfákra is, közben a kazánvíz hőmérséklete 50-60 C°- ra emelkedik. Ekkor a huzatszabályozó már lejjebb engedi a lánc végeket, vagyis megkezdődik mind az alsó mind pedig a felső ajtó zárása. Ha helyesen állítottuk be a lánc hosszakat – 80 C° kazánhőmérsékletnél - az alsó ajtó teljesen bezár, a felső pedig 2-4 mm rést hagy.

Tudnunk kell, hogy az alsó ajtón bejutó levegő elsősorban a tűz hevítésében játszik szerepet, míg a felső ajtón bejutó levegő a tökéletes égés kialakulását biztosítja. Az alsó ajtó teljes zárása, és a felső ajtó minél kisebbre hagyott rése a füstgáz veszteségek minimumom tartása érdekében fontos.
A fenti beállításokat az első begyújtás alkalmával célszerű a teljes égési folyamat alatt figyelemmel kísérni, ha kell a szükséges mértékben módosítani.

A teljesen megrakott kazánban a tűz 5-7 órán át ég, és a kazánvíz hőmérsékletét a huzatszabályozó 55-80 C° között tartja. A kazánra újabb fahasábokat csak a begyújtás után 4-6 órával kell tenni, abban az esetben, ha a folyamatos égést fenn akarjuk tartani. A fahasábok berakásakor a füstcsappantyút is -hasonlóan a begyújtáskor leírtakhoz- működtetni kell.
Éjszakára ne rakjunk sok fát a kazánra!

Hamuzás.

A kazán nagyméretű hamuládája 1-3 napi tüzelés hamuját is képes befogadni. Ha a hamuláda megtelt – ügyelve a tűzveszélyre – ki kell üríteni. Ezt célszerő akkor elvégezni, ha teljesen kialudt a tűz.

Ismételt begyújtás hamuzás után.

Karbantartás:

A kazán tűzterét és füstjáratait a jó hatásfokú működés érdekében rendszeresen tisztítani kell. A tisztítások gyakorisága helyes működtetés esetén az üzemidő függvénye. Általában 2-3 hetente ki kell tisztítani a felső füstjáratokat. Ehhez a füstgáz terelő lemezeket ki kell húzni és a kefével a járatokat ki kell tisztítani. Félévente a hátsó füstkamrából az oda hullott hamut el kell távolítani, amit a tisztító ajtón keresztül végezhetünk el. Ehhez használhatunk hamugyűjtővel kiegészített porszívót is. A tűztérben a kátrány lerakódások oka a nedves tüzelőanyag. Törekedjünk minél szárazabb tűzifa használatára! A tűztér lerakódásokat a parázsra szórt kátrány-, koksz- eltávolítására rendszeresített – kereskedelemben beszerezhető – vegyszerek segítségével lehet mérsékelni, vagy mechanikus tisztító eszközökkel a nyári karbantartások alkalmával eltávolítani.

A fotók egy családi házban felszerelt Fokolus 20 kazánról készültek szemléltető céllal. A házban vegyesen van padlófűtés és radiátoros fűtés is, a padlófűtés keverőszeleppel működik, a radiátorok többségén termosztatikus szelep van, puffer nincs. Amikor a Fokolus üzemel, akkor vagy a bojler kér hőt a Fokolustól, vagy a fűtésre megy a hő. Amikor pedig a Fokolusban leégett a tűz, akkor automatikusan átveszi a szerepet a gázkazán.Üzemen kívül az Unical Fokolus kazánBegyújtás a felső fadaraboknálPrimer levegő a begyújtáskorSzekunder levegő a begyújtáskorBegyújtás után 10 perccel a tőzPrimer levegő üzem közbenSzekunder levegő üzem közbenA füst még látszik begyújtáskor, de
később szinte nem látszik a füst,
annyira tökéletes az égetés


Vízkőtelenítés, vízkőoldó, fűtésszerelés, padlófűtés