"STANDARD" Naplopó rendszerek elsősorban családi házak részére

Klasszikus napkollektoros rendszer két hőcserélős melegvíztárolóval. A napkollektorok az alsó hőcserélőn keresztül a tároló teljes térfogatát, míg az épület fűtését is végző kazán a felső hőcserélőn keresztül csak a tároló felső részét futi. A napenergia optimális kihasználását a tárolón belül kialakuló, hőmérséklet szerinti rétegződés biztosítja.


 • Heliostar 202 típusú szelektív síkkollektorok, 10 év garanciával,
 • Eloxált alumíniumból készült szerelőkeret, a kollektorok ferdetetőre szereléséhez,
 • Digitális, mikroprocesszoros szabályozás a kollektor köri szivattyú fordulatszámának változtatásával,
 • Szoláris szerelési egység szivattyúval, és minden szükséges szerelvénnyel,
 • Gumimembrános zárt tágulási tartály,
 • Zománc belső felületvédelmű, hőszigetelt, két hőcserélos melegvíztároló,
 • Környezetbarát, nem mérgező fagyálló hőátadó folyadék.


             


  Vákuumcsöves napkollektoros rendszer

  Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a környezetkímélő technológiák, megújuló energiaforrások használata, mint például a napenergia épületgépészeti célú alkalmazása. A rendelkezésünkre álló ingyenenergiával működő hőhasznosító rendszereknél jelentős energiaköltségmegtakarítás érhető el, figyelembe véve a hagyományos energiahordozók árának várható további növekedését. Szoláris melegvízkészítő berendezés használatával a környezetünkbe kibocsátott káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük.  Egy háztartás használati melegvíz készítéséhez használt szolár berendezés alapvetően napkollektorokból, szivattyúegységből, automatikából és szolár tárolóból áll. A berendezés gazdaságosan alkalmazható ott, ahol napi 200- 300 liter melegvízre van szükség és a napkollektorokat megfelelő sugárzás éri.

  Általában a napsütés és a fogyasztási igények nem esnek egybe, ezért szükség van szolár tárolóra, amely akár 1-2 napi energiát is begyűjthet. A berendezés segítségével éves átlagban egy négytagú család használati melegvíz igényének 60- 70%-a készülhet napenergia felhasználásával, nyáron a hőigény 90-95%-át, ősztől tavaszig kb. 15%-át lehet kiváltani.

  A legjobb tájolás a déli, de még a délkeleti vagy a délnyugati is elfogadható, a dőlésszög 30-60 fok között megfelelő. A napkollektorok rögzíthetők akár a tetőhöz, akár más tartószerkezethez vagy állványhoz.

  A rendszer szivattyúját automatika működteti, amely hőmérséklet érzékelők segítségével méri a kollektorok felmelegedését és a tárolóban lévő víz hőmérsékletét. Ha a kollektorok üzemeltetésével nyereség érhető el, a szivattyú elindul. Az automatika mindaddig fenntartja az áramlást, amíg a kollektorok melegebbek a tárolt víznél. Tartósan borult idő esetén, ha a napenergia nem elegendő a kívánt vízhőmérséklet eléréséhez, a kiegészítő fűtés (pl. gázkazán) bekapcsol. Ekkor a tároló normál bojlerként üzemel.

  Épületek fűtésére hazánk meteorológiai adottsága miatt elsősorban az átmeneti időszakban lehet rásegíteni. Mivel a napsugárzás Magyarországon éppen a fűtési szezonban kevesebb, a fűtési célú hasznosítás lényegesen nagyobb kollektorfelületet igényel, mint a használati melegvíz készítés. Alacsonyhőmérsékletű fűtés esetén (pl. padlófűtés), ha az épület hőszigetelése megfelelő, a legalább 45 fokos meredekségű kollektormező hőtermelése a teljes fűtési idény 20-30%-ában képes fedezni a hőigényt. A kollektorokat főleg akkor célszerű fűtésre is használni, ha az épülethez medence is tartozik, mert ekkor biztosított a fűtés miatt megnövelt kollektormező nyári hőleadása.

  A tavasztól őszig terjedő időszakban a szabadtéri medencék vízének melegítésére kézenfekvő megoldás a napenergia felhasználása. Ezzel a medencék használati ideje megnyújtható, tavasszal már egy hónappal korábban, ősszel egy hónappal tovább lesz kellemes a víz hőmérséklete. A napkollektorok az uszoda vizét egy hőcserélőn keresztül fűtik fel. A megfelelő vízhőmérséklet eléréséhez legalább a medence vízfelületének felével megegyező nagyságú kollektormező felszerelése szükséges.  Vákuumcsöves napkollektorok

  A brit-ausztrál közös tervezésű hőcsöves (heat-pipe) rendszerű vákuumcsöves napkollektort világszerte sikerrel alkalmazzák rendkívül jó hatásfokának, egyszerű, karbantartásmentes működési elvének, könnyű szerelhetőségének és nem utolsó sorban kedvező árának köszönhetően.

  A hőcsöves rendszerű kollektorcsövek felületi hőcserével adják át a hőt a gyűjtővezetékben keringő közvetítő folyadéknak, így minden egyes kollektorcső önálló zárt rendszerként működik. Az ikerüveges vákuumcsőnek és a belső csőre felhordott szelektív elnyelő felületnek köszönhetően a napsugárzás energiája minimális veszteséggel alakítható hőenergiává. A csövekben körkörösen elhelyezkedő hőelnyelő felület miatt a napsugárzás bárhonnan érkezhet. A síkkollektorokhoz képest magasabb hozam érhető el.

  Karbantartási igény nincs, a bórszilikát üveg ellenáll akár 25 mm-es jégdaraboknak is. Esetleges sérülés esetén a csövek házilag is könnyen cserélhetők, nincs szükség a rendszer leürítésére. Nyáron, megfelelő tájolás esetén, 1 db 30 csöves kollektorral naponta kb. 300 liter 45-50°C hőmérsékletű használati melegvíz készíthető.
  - ikerüveges kialakítású vákuumcső, nincs külön tömítőelem, vákuumvesztés gyakorlatilag nem fordulhat elő
  - különlegesen ellenálló bórszilikát üveg
  - egyenként cserélhető csövek
  - drain-back rendszer kialakításához ideális, a felső gyűjtőcső egyszerűen üríthető
  - ferde- vagy lapos tetőre történő telepítéshez alkalmas szerelőkészletek
  - egyszerű szerelhetőség, csövenként összeépíthető
  - ásványgyapot hőszigetelésű gyűjtőcső, burkolattal
  - hőérzékelő számára kialakított merülőhüvely
  - a svájci SPF vizsgáló laboratóriuma által kiadott CE minősítés

  Maximális üzemi nyomás: 8 bar
  Csatlakozó csonkok: 22x1 rézcső
  Előírt kötési mód: roppantógyűrűs
  (Beépítésnél a dilatációt figyelembe kell venni.)
  Sorba köthető kollektorok száma: max. 5 db 30 csöves kollektor
  Méretezési térfogatáram 1 db kollektorra:
  2 l/min - 20 csöves kollektor
  3 l/min - 30 csöves kollektor
  (Csövenként 0,1 l/min, soros kötés esetén a gyűjtőcsőben a kollektoronként számított mennyiségek összege áramlik.)
  Télen a nyári térfogatáram 80%-ával kell számolni.
  Max. térfogatáram a gyűjtőcsőben: 15 l/min
  Kollektorok telepítési szöge: 25-70°
  Gyűjtőcső eltérése a vízszintestől: +/- 5°
  Üresjárati hőmérséklet: 245°C (G=1000 W/m2)

  Cikkszám Megnevezés Típus
  DEG-VAK20 D-ÉG vákuumcsöves napkollektor 20 csöves
  DEG-VAK30 D-ÉG vákuumcsöves napkollektor 30 csöves
  Szerelőkészletek
  SOKPRKF20 KP-RKF rögzítőkeret ferde tetőre 20 csöves kollektorhoz
  SOKPRKF30 KP-RKF rögzítőkeret ferde tetőre 30 csöves kollektorhoz
  SOKPRKL20 KP-RKL állvány lapos tetőre 20 csöves kollektorhoz
  SOKPRKL30 KP-RKL állvány lapos tetőre 30 csöves kollektorhoz


  A kollektorok hagyományos és drain-back rendszerű berendezésekhez egyaránt alkalmazhatók.


  Vákuumcsöves kollektor és síkkollektor teljesítményének összehasonlítása a napsugárzás irányának függvényében


  Hagyományos módon kialakított napkollektoros HMV-termelő berendezés  A berendezés folyamatosan töltve van, ezért a fagyveszély miatt fagyálló keveréket kell használni. A rendszerben túlnyomás uralkodik, a folyadék hőtágulását membrános tágulási tartály veszi fel. A szivattyúnak csak az áramlásból adódó ellenállást kell legyőznie. A rendszer vákuumcsöves kollektorral és síkkollektorral is kialakítható.

  Hagyományos napkollektoros rendszer elvi sémája
  1. Napkollektor
  2. HMV-tároló két hőcserélővel
  3. Szolár tágulási tartály
  4. Szolár automatika
  5. Szolár szivattyúegység (szivattyú, biztonsági szelep, kiegészítő berendezések)
  6. Szolárfolyadék (propilén-glikol és víz keveréke)


  DRAIN-BACK rendszer

  A berendezés kialakítása olyan, hogy üzemszünet esetén a kollektorok és a fagyveszélyes helyen áthaladó csővezetékek szárazak. A szolárkörben keringtetett folyadék a szivattyú bármely okból történő leállása esetén visszaürül egy erre a célra kialakított, fagymentes helyen felszerelt tartályba. Ez a drain-back tartály. A drain-back rendszerű napkollektoros berendezésekben ezért nincs forrás- vagy fagyásveszély, fagyálló keveréket sem szükséges használni.

  Drain-back rendszerű berendezés csak az arra alkalmas napkollektorokkal alakítható ki. A vákuumcsöves napkollektorok ilyenek.

  A vákuumcsöves kollektorokban a hőközvetítő folyadék a felső gyűjtőcsőben áramlik, könnyen leüríthető. Drain-back rendszer kialakításakor ezért a napkollektorokat az ábra szerinti 1,5-3% lejtéssel kell felszerelni.

  Nincs szükség külön tágulási tartályra, a folyadék hőtágulását a drain-back tartály veszi fel.

  Fontos eltérés a hagyományosan kialakított rendszerekhez képest, hogy itt a szivattyúnak nem csak az áramlási ellenállást, hanem a drain-back tartály vízszintje és a kollektorok közötti magasságkülönbséget is le kell győznie. Ezért a drain-back tartályt célszerű a kollektorokhoz minél közelebb, de természetesén még fagymentes helyre elhelyezni. A szivattyút minden esetben méretezni kell. A szivattyút a biztonságos üzemvitel érdekében legalább 2 m-rel kell a drain-back tartály alá szerelni.

  Az ábrán látható, hogy üzemszünetben a hőközvetítő közeg nyugalmi szintje fagymentes térben helyezkedik el. A szivattyú méretezésénél figyelembe kell venni az ábrán H-val jelölt magasságkülönbséget.

  A 8. sz. szelep feladata, hogy üzemszünet esetén az átfolyásmérőt megkerülve szabad utat biztosítson a kollektorokból leürülő víznek.  Drain-back rendszer elvi sémája üzemszünetben

  1. vákuumcsöves napkollektorok
  2. Drain-back tartály
  3. Szivattyú
  4. HMV-tároló két hőcserélővel
  5. Szolár automatika
  6. Átfolyásmérő és beszabályozó szerelvény (ferdeszelep)
  7. Biztonsági szelep (1,5 bar)
  8. Visszacsapó szelep vagy feszültségmentes állapotban nyitó szelep
  9. É1: Kollektorhőmérséklet érzékelő (automatika tartozéka)
  10. É2: Tárolóhőmérséklet érzékelő (automatika tartozéka)
  11. H: Szivattyú méretezésénél figyelembe vett magasságkülönbség  Drain-back rendszer elvi sémája működés közben

  1. vákuumcsöves napkollektorok
  2. Drain-back tartály
  3. Szivattyú
  4. HMV-tároló két hőcserélővel
  5. Szolár automatika
  6. Átfolyásmérő és beszabályozó szerelvény (ferdeszelep)
  7. Biztonsági szelep (1,5 bar)
  8. Visszacsapó szelep vagy feszültségmentes állapotban nyitó szelep
  9. É1: Kollektorhőmérséklet érzékelő (automatika tartozéka)
  10. É2: Tárolóhőmérséklet érzékelő (automatika tartozéka)
  Drain-back tartály

  Speciális visszaürítő tartály drain-back rendszerekhez. A tartályt lehetőleg a kollektorokhoz minél közelebb, de fagymentes helyre kell telepíteni. A szolárkörben keringtetett folyadék a szivattyú bármely okból történő leállása esetén visszaürül a tartályba.

  Drain-back rendszerű berendezés csak az arra alkalmas napkollektorokkal alakítható ki. A vákuumcsöves napkollektorok ilyenek.

  A drain-back tartály méretét úgy kell megválasztani, hogy a tartály feletti csővezetékek, valamint a kollektorok teljes víztartalmát be tudja fogadni.

  A jelentős veszteségek elkerülése végett a tartályt és a csővezetékeket hőszigeteléssel kell ellátni.

  Anyaga: rozsdamentes acél

  Forrás: http://portal.d-eg.hu/

  Referenciák:


  Vákuumcsöves kollektor


  Síkkollektor előtetőbe integráltan szerelve


  Különálló HMV és fűtési szolártartály (2x300 lit.)


  FISCHER vákuumcsöves kollektor


  FISCHER vákuumcsöves kollektor


  WOLF síkkollektor


  300 lit. szolártartály villamos fűtőbetéttel
 • Vízkőtelenítés, vízkőoldó, fűtésszerelés, padlófűtés