A fűtő-és hűtőberendezésekhez felhasznált víz bizonyos mennyiségű, vízben oldott mész- és magnéziumsókat tartalmaz, amelyek a víz keménységét okozzák. A felhasználás során a mechanikus darabos szennyeződések mellett a legtöbb probléma a vízkeménységgel van.
Elsősorban magasabb hőmérsékletek esetén - hosszabb távon hidegvizes rendszerekben is - ezek az oldott sók kristályok formájában kiválnak és a hűtő-fűtőrendszerek hőcserélőiben, csőkígyóiban, csővezetékeiben lerakódnak. A lerakódások átfolyási teljesítménycsökkenést, csődugulást idéznek elő, ami jelentős mértékű hőteljesítmény csökkenést okoz. Azonos hűtési vagy fűtési teljesítmény eléréséhez a fentiek hatására rendkívüli mértékű többletenergia felhasználás szükséges. Általánosan ismert tény, mely szerint 1 mm vízkőlerakódás esetén 10 % energiaveszteséggel számolhatunk. Hasonló problémákkal kell szembenézni a múlt évtizedben széles körben elterjedt padlófűtések nem átgondolt kiépítése miatt a lerakódó vasoxidiszap átfolyás csökkenést, sőt sok esetben dugulást okozó lerakódása miatt is. Ezeket a padlófűtéseket - többnyire anyagi megfontolásból és megfelelő anyagok hiánya vagy nehézkes beszerezhetősége miatt - feketecsöves gerincvezetékről leágaztatott ugyanilyen anyagú osztó-gyüjtőre kötött nem oxigéndiffúzió-mentes műanyag csővezetékkel szerelték. Ezeknél a csöveknél a nem kívánatos, a cső falán akadálytalanul behatolni képes oxigén állandó jelenlétével folyamatosan rombolja a gerincvezeték belső falát, a keringés magával sodorja a leváló vasoxidot (rozsdát), amely hosszabb-rövidebb idő alatt a mélypontokon lerakódik, feltorlódik, kérgesedik, vízkőlerakódással kiegészülve keresztmetszetet szűkít, rosszabb esetekben nem egyszer totális dugulást okoz, melynek eltávolítása a hiedelmekkel ellentétben korántsem egyszerű a hagyományos eszközökkel, és teljesen eredménytelen az egyszerűbb tiszta vizes átmosatással.ZÁRT RENDSZEREK VÍZKŐTELENÍTÉSE

 • A vízkőtelenítő szivattyút flexibilis tömlővel a tisztítandó készülék vagy a fűtési rendszer végpontjaira kötve, megfelelő összetételű és koncentrációjú vegyszert adagolva beindítható a keringetés, időszakonkénti áramlási irány változtatással.
 • A vízkőtelenítés során az eltávolítandó mész habosodik, gáz keletkezik, mely a szivattyú által a nyitott vegyszertartályba kerül a leváló mészpikkelyekkel együtt.
 • A vízkőoldó vegyszer aktivitása pH - értékének ellenőrzésével, indikátorpapírral állapítható meg (Ph1- Ph 5 közti értéken használható).
 • A vegyszeres kezelés után a rendszert tiszta vízzel elegendő átöblíteni 10-15 perc időtartamban.
 • A vízkőtelenítés készülékenkénti vagy fűtési körönkénti időigénye 0,5-2 óra, mely függ a lerakódás összetételétől és a tisztítandó felület nagyságától.
 • Nagyobb mennyiségű vegyszert hosszabb ideig a zárt rendszerben hagyni a gázképződés miatt veszélyes, az esetlegesen keletkező túlnyomás károsodást okozhat!!


NYITOTT RENDSZEREK (IPARI EVAPORATÍV ÉS NYALÁBCSÖVES HŰTŐKONDENZÁTOROK) VÍZKŐTELENÍTÉSE

Ipari berendezések esetében többnyire mechanikai tisztítással előzőleg a vastagabb (3-8 mm-es) lerakódásokat el kell távolítani speciális szerszámokkal és nagynyomású (200 bar) hidegvizes mosással (a levert vízkövet a kondenzátorteknőből el kell távolítani a vegyszer beadagolása előtt azért, hogy ne rontsa annak hatásfokát)
 • A mechanikai tisztítást követően a hűtőcső kötegekre folyamatosan permetezett visszakeringetett ipari vízkőoldóval történik a vízkő eltávolítása. A tisztítás hatékonysága nagymértékben függ a permetezéssel elérhető csőfelület nagyságától (általában 80-90 %-os tisztítás az elérhető maximum)
 • A vegyszeres kezelés után újra nagynyomású hidegvizes mosást és átöblítést kell alkalmazni, ennek elmaradása esetén a fellazult vízkő visszakeményedhet, rontva a tisztítás hatékonyságát.


REFERENCIÁK

 • HŰTŐTORNYOK, - ELLENÁRAMÚ HŐCSERÉLŐK, - TECHNOLÓGIAI GÉPSOROK VÍZKŐTELENÍTÉSE, TISZTÍTÁSA:

  Petisfood Hűtőház( Debrecen, Vasmegyer); Bábolna Rt. Baromfifeldolgozó (Kecskemét); Szőlőskert Rt. Hűtőház (Nagyréde); Gallicoop Rt. Hűtőház (Szarvas); SVENTEK Kft. Hűtőház (Ujléta); Hajdufreeze Hűtőház (Debrecen); Délhús Rt. Hűtőház (Pécs, Baja, Alsómocsolád); Drávatej Rt. Tejüzem (Barcs)

 • PADLÓFŰTÉSI RENDSZER ÉS GERINCVEZETÉKEK TISZTÍTÁSA SAVAZÁSSAL, DUGULÁSOK MEGSZÜNTETÉSE:

  Kereskedők Háza Kft. (Pécs, 1800 m2 padlófűtési rendszer és gerincvezetékek ); Családi házak (Pécs, Kaposvár, Szentlőrinc, Egerág, Harkány, Kozármisleny, Mohács ( Padlófűtési rendszerek savazása, gázbojlerek vízkőtelenítése)

 • CSABA-CENTER - McQuay KLÍMAKONDENZÁTOROK TISZTÍTÁSA • SZARVAS 2002. BALTIMOR-550 HŰTŐTORNYOK VÍZKŐTELENÍTÉSE
  Mechanikusan levert vízkő


  Oldószerrel leválasztott mészkő


  Baltimor 550

 • LEMEZES HŐCSERÉLŐ SZÉTSZERELÉS NÉLKÜLI VÍZKŐTELENÍTÉSE VISSZAKERINGETÉSSEL.


  A sav habzásának intenzitása utal a vízkövesedés mértékére.


VÍZKŐOLDÓ VEGYSZER

A háztartásban és iparban előforduló vízkőlerakódások eltávolítására számos vegyianyag van forgalomban különböző fantázianevekkel. Összetételükben többnyire egy azonosság bizonyosan van, mégpedig az, hogy valamennyi tartalmaz különböző mértékben sósavat. Köztudott, hogy ez az anyag bármilyen koncentrációban is legyen jelen, rendkívüli módon károsítja a horganyzott, krómozott, esetenként a zománcozott felületeket is. Nagyobb koncentrációban, vagy hosszabb időtartamban történő alkalmazás esetén maradandó károsodás (csőlyukadás, horgany- és krómlemaródás, zománcozott felületek kifakulása) keletkezhet. Fentiek megelőzése érdekében az általunk gyártott, alkalmazott és forgalomba hozott vízkőoldó a legcsekélyebb mértékben sem tartalmaz sósavat. Hatékonysága ezzel szemben megegyező vagy az esetek többségében messze azt meghaladó fentebb említett szélesebb körben elterjedt vegyszerekével. Ajánlható a krómozott és zománcozott felületek károsodás nélküli tisztítására is!
Kevésbé irritatív hatása miatt a felhasználó szempontjából sokkal veszélytelenebb.

Felhasználási területek:

ANTICAL-IP (30 és 50 %-os) ipari vízkőoldó
 • Ipari evaporatív és nyalábcsöves hűtőkondenzátorok, hűtőkompresszorok, nyalábcsöves- és lemezes hőcserélők, csőköteges vízmelegítők, gázbojlerok - és kazánok (horganyzott csövek károsodás nélküli) vízkőtelenítése
 • Ipari, szolgáltatóipari gépek, eszközök, berendezések, fém szállítószalagok felületi tisztítása
ANTICAL-HT (20 %-os) háztartási vízkőoldó
 • Padló- és falburkolatok, WC-csészék, zuhanytálcák, úszómedencék vízkőlerakódásainak eltávolítása
 • Háztartásban 30%-os higítással fürdők, WC-k csempe,- hidegburkolatainak, műgyanta padlók tisztítása
 • Krómozott, zománcozott felületek felfényezése, csaptelepek, csapszűrők általános tisztítása
 • A tisztítandó felületet vegyszeres szivaccsal vagy kefével dörzsölve hatékony, gyors tisztítás érhető el
 • PADLÓ ÉS FALFŰTÉSI RENDSZEREK LARAKÓDÁSAINAK RENDKÍVÜL HATÉKONY ELTÁVOLÍTÁSA SAVSZIVATTYÚS VISSZAKERINGETÉSSEL
 • Fali gázkazánok és gázbojlerek savazása olcsón és hatékonyan.


TECHNIKAI ADATOK:

RID/ADR: 8/17.C.
CAS szám: 7664-38-2
JEGYZÉKSZÁM : OKBI 950/2001
Tűzveszélyesség: "E" - Nem tűzveszélyes
Eltarthatóság: Szobahőmérsékleten korlátlan ideig
Semlegesítés: Kalcium-karbonáttal vagy mészhidráttal
FAGYVESZÉLYES !


Vízkőtelenítés, vízkőoldó, fűtésszerelés, padlófűtés