HŐCSERÉLŐ VÍZKŐTELENÍTÉS


Eszközigény:
 1. Nyitott, alul csappal ellátott tartály (hordó)
 2. Centrifugálszivattyú
 3. Gumitömlő csatlakozókkal
Tisztítás menete:
 • A hőcserélőt leválasztjuk a fűtési hálózatról, szabaddá téve az előremenő és visszatérő csonkokat, primer és szekunder oldalon egyaránt.

 • Tömlőt csatlakoztatunk a hőcserélő előremenő illetve visszatérő csonkjára . Primer és szekunder oldal egy lépésben is tisztítható úgy hogy a primer és szekunder oldal egy-egy csonkját egy tömlővel áthidaljuk.

 • Első lépésben hálózati vízzel átmossuk a berendezést, amíg a "lebegő" szennyeződések maradéktalanul eltávoznak (szennyvízcsatornába vagy csapadékelvezetőbe engedve)

 • Ha már tiszta víz folyik , akkor előkészülünk a vízkőoldós mosatásra. A hőcserélő előremenő csonkjára kötött tömlővéget csatlakoztatjuk a használni kívánt savazószivattyú nyomócsonkjára.

  A szivattyú szívócsonkját az előkészített nyitott tartály alsó csapjával kötjük össze (gyorscsatlakozókkal könnyen megvalósítható, 1/2"-os vagy 3/4"-os méretek megfelelőek).
 • A hőcserélő visszatérőcsonkjára csatlakoztatott tömlőt szabadon vezetjük vissza a nyitott tartályba, ugyanis itt látni kell a visszaáramló folyadék állapotváltozását.  VIGYÁZAT !! A VISSZAVEZETETT TÖMLŐT MEGFELELŐEN RÖGZÍTENI KELL A TARTÁLYHOZ, UGYANIS A SZIVATTYÚ BEINDÍTÁSAKOR FELLÉPŐ NYOMÁS KIVÁGJA A TÖMLŐVÉGET, A SZÉTFRÖCCSENŐ VÍZKŐOLDÓ KOMOLY SÉRÜLÉST,A KÖRNYEZETBEN PEDIG NAGY KÁRT OKOZHAT !!


 • Fenti előkészületek után a hőcserélő víztartalmának függvényében kell megfelelő mennyiségű vízkőoldót a tartályba tölteni és elindítani a keringetést. Az ANTICAL IP-30-as koncentrátum hőcserélők esetében higítás nélkül fejti ki a megfelelő hatást. A hőcserélő nettó víztartalmánál 50%-al több legyen az induló folyadékmennyiség a tartályban ! ( 10 liter űrtartalomnál legalább 15 liter folyadékkal indítsunk.) Ellenkező esetben erős vízkövesedés mellett nagy habképződés indul meg, nem marad elegendő folyadékmennyiség a fenntartható keringetéshez, a szivattyútérben nem folyadék lesz, hanem gázos hab, nem kap a szivattyú megfelelő hűtést, tönremehet túlmelegedés miatt ! Ez a jelenség a szivattyú hangjáról is felismerhető, ilyenkor sürgősen savat kell pótolni a tartályban!

 • A keringetést lehetőleg folyamatosan, esetleg kisebb megszakításokkal, időnként áramlási irányváltással addig kell folytatni, amíg a tartályba visszaáramló közeg intenzív habzása be nem fejeződik. Amíg intenzív a habzás, addig van vízkő a rendszerben. A habzás leállása vagy a vízkő fogyását, vagy a vízkőoldó legyengülését jelzi. A vízkőoldó erősségét indikátorpapírral (lakmuszpapír) lehet ellenőrizni. 1-4 savas kémhatás mellett fejti ki megfelelő módon az elvárt eredményt. Gyengülés észlelése esetén higítatlan IP-30 utántöltése célszerű.

 • A savazásos periódus végeztével a berendezést hálózati vízzel megfelelően ki kell öblíteni ( a szivattyút is) és vissza lehet kötni a fűtési rendszerbe. Semmilyen külön adalék, inhibitor nem kell, azonban a további elszennyeződés és főleg vízkőképződés elkerülése érdekében ioncserélt vizes feltöltés (NK 2-3 ° a leginkább ajánlott, semmiképp sem desztillált víz ! ), valamint a visszatérő vezetékbe FlamcoClean iszapleválasztó beépítése javasolt !

 • Az ANTICAL IP-30 vízkőoldó bármilyen típusú és anyagú hőcserélő savazására alkalmas, inhibítorral védett összetételű vegyszer, a berendezésekben a fent leírt technológia szerinti használat mellett károsodást nem okoz.

Vízkőtelenítés, vízkőoldó, fűtésszerelés, padlófűtés